Çevrecilerden plastik OSB tepkisi

YAŞAM 22.09.2021 - 19:55, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:14
 

Çevrecilerden plastik OSB tepkisi

Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde tarım arazilerinin üzerine Plastikçiler OSB Yatırım Bölgesi kurulmasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “ÇED olumlu” raporu verilmesi tepki ile karşılandı. TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası başta olmak üzere bölgede faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçelerini sundu. TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, Tekirdağ 1. İdari Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ergene ilçesinde kurulması planlanan Plastikçiler OSB Yatırım Bölgesi kurulmasına tepki gösterdi. Plastikçiler OSB’nin kurulması planlanan alanın birinci sınıf tarım arazisi olduğuna dikkat çeken TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: “ALANIN TARIM DIŞINA ÇIKARILMASI HUKUKA AYKIRI” “Planlanan ‘Plastikçiler OSB Yatırım Projesi’ alanı, arazi parçalanması/bölünmesini önleyerek daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı ile üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarımsal işletmelerin verimini artırarak kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmek üzere Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nce kamu yatırım bütçesiyle arazi toplulaştırma çalışması yapılmış verimli tarım arazisidir. Kamu tarafından tarımsal amaçlı arazi toplulaştırması yatırımı yapılan bir alanın, yine kamu tarafından tarım dışına çıkarılması kararı kendi içinde çelişkili olup, mevzuata ve hukuka aykırı kabul edilemez bir tercihtir. Planlanan alana yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nce verilen ‘kamu yararı’ kararı hukuka aykırıdır. Öncelikle toprakları ve tarımsal üretimi korumakla görevli Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu gerekçeye sığınması da hukuka aykırıdır. Yargının Anayasanın 44., 45, ve 166. maddesi gereği verdiği ‘üstün kamu yararı” kararları da dikkate alınarak, gündemdeki bu kamu yararı kararı hükümsüz sayılmalıdır.” Basın açıklamasına; CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci, Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol, Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Atilla Olgaç, Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı ve vatandaşlar katıldı.

Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde tarım arazilerinin üzerine Plastikçiler OSB Yatırım Bölgesi kurulmasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “ÇED olumlu” raporu verilmesi tepki ile karşılandı. TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası başta olmak üzere bölgede faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçelerini sundu.

TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, Tekirdağ 1. İdari Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ergene ilçesinde kurulması planlanan Plastikçiler OSB Yatırım Bölgesi kurulmasına tepki gösterdi.

Plastikçiler OSB’nin kurulması planlanan alanın birinci sınıf tarım arazisi olduğuna dikkat çeken TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“ALANIN TARIM DIŞINA ÇIKARILMASI HUKUKA AYKIRI”

“Planlanan ‘Plastikçiler OSB Yatırım Projesi’ alanı, arazi parçalanması/bölünmesini önleyerek daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı ile üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarımsal işletmelerin verimini artırarak kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmek üzere Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nce kamu yatırım bütçesiyle arazi toplulaştırma çalışması yapılmış verimli tarım arazisidir. Kamu tarafından tarımsal amaçlı arazi toplulaştırması yatırımı yapılan bir alanın, yine kamu tarafından tarım dışına çıkarılması kararı kendi içinde çelişkili olup, mevzuata ve hukuka aykırı kabul edilemez bir tercihtir. Planlanan alana yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nce verilen ‘kamu yararı’ kararı hukuka aykırıdır. Öncelikle toprakları ve tarımsal üretimi korumakla görevli Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu gerekçeye sığınması da hukuka aykırıdır. Yargının Anayasanın 44., 45, ve 166. maddesi gereği verdiği ‘üstün kamu yararı” kararları da dikkate alınarak, gündemdeki bu kamu yararı kararı hükümsüz sayılmalıdır.”

Basın açıklamasına; CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci, Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol, Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Atilla Olgaç, Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı ve vatandaşlar katıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tekirdaginsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.