Dolunay erkekleri stresli ve uykusuz bırakıyor

SAĞLIK 18.04.2021 - 13:01, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:14
 

Dolunay erkekleri stresli ve uykusuz bırakıyor

Bilim insanları dolunayın erkekler üzerindeki etkilerini açıkladı. Ay döngüsü, erkeklerde testosteron ve kandaki stres hormonunu seviyelerini etkiliyor.
İnsanların dolunaydan etkilendiği ile ilgili söylentiler henüz netlik kazanmasa da bilim dünyası bu konudaki araştırmalarına devam ediyor. Tunus ve Katar'daki araştırma merkezinde çalışan bilim insanları dolunayın beyin aktivitesinde ve kan kimyasında değişikliklere neden olabileceğini düşünüyor. Son araştırmalarına göre de ay döngüsünün kandaki seks hormonu testosteron ve stres hormonu kortizol seviyelerini etkilediğini buldular. Tam ve yeni aylarda erkeklerden alınan kan örneklerini kullanan çalışmanın yazarlarından İsmail Dergaa, “Çalışmamız, ay döngüsünün insanların hormonal ve hematolojik profilini etkilediğini ilk kez doğruluyor” dedi. Alınan örnekler incelendiğinde; dolunayda uyku hormonu melatonin ve testosteron seviyelerinin daha düşük olduğu, vücudun yerleşik alarm sistemi olarak kabul edilen kortizol seviyelerinin ise bu zamanlarda daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor.
Bilim insanları dolunayın erkekler üzerindeki etkilerini açıkladı. Ay döngüsü, erkeklerde testosteron ve kandaki stres hormonunu seviyelerini etkiliyor.

İnsanların dolunaydan etkilendiği ile ilgili söylentiler henüz netlik kazanmasa da bilim dünyası bu konudaki araştırmalarına devam ediyor. Tunus ve Katar'daki araştırma merkezinde çalışan bilim insanları dolunayın beyin aktivitesinde ve kan kimyasında değişikliklere neden olabileceğini düşünüyor.

Son araştırmalarına göre de ay döngüsünün kandaki seks hormonu testosteron ve stres hormonu kortizol seviyelerini etkilediğini buldular.

Tam ve yeni aylarda erkeklerden alınan kan örneklerini kullanan çalışmanın yazarlarından İsmail Dergaa, “Çalışmamız, ay döngüsünün insanların hormonal ve hematolojik profilini etkilediğini ilk kez doğruluyor” dedi.

Alınan örnekler incelendiğinde; dolunayda uyku hormonu melatonin ve testosteron seviyelerinin daha düşük olduğu, vücudun yerleşik alarm sistemi olarak kabul edilen kortizol seviyelerinin ise bu zamanlarda daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tekirdaginsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.