ŞİŞMANLIK KADER DEĞİL ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR

SAĞLIK 27.02.2022 - 21:45, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:14
 

ŞİŞMANLIK KADER DEĞİL ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR

              ŞİŞMANLIK KADER DEĞİL ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR Özel  Star Medica Hastanesi Genel Cerrahisi Uzmanı Uzm. Dr. Şener Okul, şişmanlığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi. Dünya  Obezite Cerrahisi  Derneği'nin açıkladığı ve tüm dünyada kabul gören kriterlere göre vücut kitle indeksinin 30 kg/m2'nin üzerinde olması durumu obezite olarak kabul edilmektedir. Bu indeks vücut ağırlığının boyun metre cinsinden karesine bölünmesi ile elde edilir.  Obezitenin, insan yaşamını ortalama 10 yıl kısalttığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Üstelik sosyal ve çalışma yaşamını olumsuz etkilediği de bir gerçektir.          OBEZİTENİN NEDENİ AŞIRI BESLENME MİDİR? Obezite bazen hormonal bozukluklara bağlı olarak da oluşabilmektedir. Özellikle böbrek üstü bezi veya hipofiz bezi kaynaklı sebeplerle kortizol hormonunun aşırı salgılanmasına bağlı olarak tipik görüntüsü olan ve vücudun bazı bölgelerinde aşırı yağlanmaya sebep olan cushing hastalığı obeziteye sebep olmaktadır. Yine kanda tiroid bezi hormonlarının azlığıyla ortaya çıkan hipotiroidi de obeziteye neden olabilmektedir. Bu hastalıkların neden olduğu obezite çok az bir hasta grubunda karşılaşılmaktadır. Obezite tedavisi için başvuran hastaların tamamına yakınında kanıtlanmış bir hormonal bozukluk görülmektedir.      OBEZİTE BİR ÇOK RAHATSIZLIĞI TETİKLER Obezite pek çok sağlık sorununa neden olması nedeni ile hayati tehlike oluşturabilmektedir.  Her yıl 3,4 milyon kişi fazla kilo veya obeziteye bağlı sağlık sorunları nedeniyle ölmektedir. Buna ek olarak, fazla kilolu ve obez kişilerde tip 2 diyabet (Şeker Hastalığı) yüzde 44, iskemik kalp hastalığı yüzde 23’ü ve bazı kanser çeşitleri yüzde 7 ile yüzde 44 oranında daha fazla görülmektedir. Obezitenin özofagus, kolon, rahim, böbrek ve menopoz sonrası kadınlarda meme kanserine neden olduğu ortaya konmuştur. Aynı zamanda, obezite prostat ve pankreas kanseri ile non-hodgkin lenfoma için önemli bir risk faktörüdür.       OBEZİTENİN CERRAHİ TEDAVİSİ NASILDIR? Diğer tedavi yöntemleri başarısız olduğunda obezitenin ameliyat ile tedavi yöntemleri başlıca seçenek olmaktadır. Pek çok ameliyat yöntemi olmasına karşın günümüzde sıklıkla sleeve gastrektomi (tüp mide) ve roux-n-y gastrik by pass (mide by pas’ı) mide batoksu ,  mide balonu en çok uygulanan yöntemlerin başında gelmektedir. Hangi yöntemin uygulanacağına hasta ile cerrah birlikte karar verir.

              ŞİŞMANLIK KADER DEĞİL ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR

Özel  Star Medica Hastanesi Genel Cerrahisi Uzmanı Uzm. Dr. Şener Okul, şişmanlığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Dünya  Obezite Cerrahisi  Derneği'nin açıkladığı ve tüm dünyada kabul gören kriterlere göre vücut kitle indeksinin 30 kg/m2'nin üzerinde olması durumu obezite olarak kabul edilmektedir. Bu indeks vücut ağırlığının boyun metre cinsinden karesine bölünmesi ile elde edilir.  Obezitenin, insan yaşamını ortalama 10 yıl kısalttığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Üstelik sosyal ve çalışma yaşamını olumsuz etkilediği de bir gerçektir.  

 

     OBEZİTENİN NEDENİ AŞIRI BESLENME MİDİR?


Obezite bazen hormonal bozukluklara bağlı olarak da oluşabilmektedir. Özellikle böbrek üstü bezi veya hipofiz bezi kaynaklı sebeplerle kortizol hormonunun aşırı salgılanmasına bağlı olarak tipik görüntüsü olan ve vücudun bazı bölgelerinde aşırı yağlanmaya sebep olan cushing hastalığı obeziteye sebep olmaktadır. Yine kanda tiroid bezi hormonlarının azlığıyla ortaya çıkan hipotiroidi de obeziteye neden olabilmektedir. Bu hastalıkların neden olduğu obezite çok az bir hasta grubunda karşılaşılmaktadır. Obezite tedavisi için başvuran hastaların tamamına yakınında kanıtlanmış bir hormonal bozukluk görülmektedir.


     OBEZİTE BİR ÇOK RAHATSIZLIĞI TETİKLER


Obezite pek çok sağlık sorununa neden olması nedeni ile hayati tehlike oluşturabilmektedir.  Her yıl 3,4 milyon kişi fazla kilo veya obeziteye bağlı sağlık sorunları nedeniyle ölmektedir. Buna ek olarak, fazla kilolu ve obez kişilerde tip 2 diyabet (Şeker Hastalığı) yüzde 44, iskemik kalp hastalığı yüzde 23’ü ve bazı kanser çeşitleri yüzde 7 ile yüzde 44 oranında daha fazla görülmektedir. Obezitenin özofagus, kolon, rahim, böbrek ve menopoz sonrası kadınlarda meme kanserine neden olduğu ortaya konmuştur. Aynı zamanda, obezite prostat ve pankreas kanseri ile non-hodgkin lenfoma için önemli bir risk faktörüdür.


      OBEZİTENİN CERRAHİ TEDAVİSİ NASILDIR?


Diğer tedavi yöntemleri başarısız olduğunda obezitenin ameliyat ile tedavi yöntemleri başlıca seçenek olmaktadır. Pek çok ameliyat yöntemi olmasına karşın günümüzde sıklıkla sleeve gastrektomi (tüp mide) ve roux-n-y gastrik by pass (mide by pas’ı) mide batoksu ,  mide balonu en çok uygulanan yöntemlerin başında gelmektedir. Hangi yöntemin uygulanacağına hasta ile cerrah birlikte karar verir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tekirdaginsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.